Stresemann's Bushcrow
Reisprogramma Ethiopië
 

 
 

  brochure Ethiopië  2018

Wij organiseren deze reis al vanaf 1996 en zijn daarmee 

dé Ethiopië specialist!


Vogels van hooggebergte, regenwoud, savannen en de meren in de Riftvallei

  • Reiscode 1814ETH
  • 22-Daagse reis van dinsdag 23 oktober tot woensdag14 november 2018. Gegarandeerd vertrek.
  • Aantal deelnemers minimaal 4 en maximaal 11. 
  • Reissom onder voorbehoud, afhankelijk van het aantal deelnemers :  € 3290,- - 2570,- ; toeslag éénpersoonskamer ca.  € 264,- p.p.
  • Reisleider: Lieuwe Dijksen (Lieuwe.Dijksen@Stichtingvogelreizen.nl), die 4 jaar in Ethiopië heeft gewoond en 13 eerdere vogelreizen naar het land leidde. 
  • Inclusief: retourvlucht naar Addis Ababa, alle vervoer met 2 of 3 Toyota Landcruisers, half pension en veldlunches, entreegelden Nationale Parken, water voor overdag, waar nodig Ethiopische gids/tolk, uitgebreide schriftelijke informatie over de vogelgebieden
  • Accommodaties: hotels en lodges van redelijke tot goede kwaliteit en 1 nacht kamperen.
  • Exclusief: visumkosten (ca. € 48,00),  alcoholische dranken bij de maaltijden,  fooien en uitgaven van persoonlijke aard zoals ook verzekeringen, vaccinaties, malaria profylaxe).
  • Download de brochure met uitgebreide informatie en het van dag tot dag programma.
  • Omdat we een extra auto gaan inzetten is er weer plaats voor nog 2 deelnemers. 

 
 Ethiopië is ongetwijfeld één van de mooiste reisbestemming van Stichting Vogelreizen. Enerzijds door zijn adembenemende landschappen, anderzijds door de enorme vogelrijkdom. Tijdens deze 3 weken durende reis, zullen we ongeveer 450 soorten in de kijker krijgen. Daarbij is een groot aantal van de endemen die het land rijk is, waaronder de legendarische Prins Rüspoli’s Turaco. De vogel is genoemd naar een Italiaanse prins die ooit het eerste exemplaar verzamelde, prepareerde en naar Italië stuurde. De prins werd op zijn tocht in Afrika gedood door een olifant en de verzamelde vogel werd pas jaren later uitgepakt en als nieuwe soort voor de wetenschap beschreven.
Het is onmogelijk om in kort verband ook maar een indruk te schetsen van wat we gaan zien. We beginnen de reis in Addis Ababa (betekent: nieuwe bloem) op 2400 meter hoogte in de hooglanden, die doorsneden worden door steile canyons. Blue-winged Goose, Wattled Ibis, White-collared Pigeon, Abyssinian Woodpecker en Abyssinian Longclaw (een leeuwerik-achtige) zijn enkele van de endemen die we hier zullen vinden. Ook de Ankobar Sijs behoort tot de mogelijkheden. Op zoek naar Harwoods Frankolijn dalen we nog af in de vallei van de Jemmu rivier, een van de aanvoerrivieren van de Nijl. Hier komen enkele meer west Ethiopische soorten voor. Dan naar het hete Awash Nationaal Park, met bijvoorbeeld zowel Arabische als Kori Trappen, de zwaarste nog vliegende vogelsoorten. Beisa Oryx (Spiesbokken), Soemerring’s Gazelle en Gerenuk zijn enkele van de zoogdieren daar. De Ethiopische leeuw is helaas practisch uitgestorven.  Daarna gaan we weer omhoog naar het Bale Mountains NP. En dat is echt hoog. De weg over het Senetti Plateau ligt boven de 4000 meter! Naast relictsoorten als Alpenkraai en Casarca, zien we hier Rouget’s Rail, Spot-breasted Plover , Black-headed Siskin en ook dat vreemde zoogdier, lijkend op een kruising van wolf en vos, de Abessijnse Wolf, ook wel Semien Fox genoemd. Ook de Wattled Crane stapt hier in het, op Noorwegen lijkende, landschap rond. Bij de veel lager gelegen Sof Omar grot zoeken we een andere endemische sijs: Salvadori’s Seed-eater. Daarna door het dichte Harena Forest  naar Negele, waar we o.a. de Rüspoli’s Turaco en Sidamo Lark als “targetspecies” hebben. Na 2 dagen rijden we door een uitgestrekt bush- en savannegebied  we via de Dawa rivier met o.a. White-winged Dove,  Juba Weaver en Hunter’s Sunbird naar de  omgeving van Yabello en Mega, dicht bij de Keniaanse grens. Dit is hét gebied voor Stresemann’s Bushcrow en de White-tailed Swallow, weer 2 endemen. Ook veel soorten met een zuidelijke verspreiding, zoals Vulturine Guineafowl. Dan gaan we langs de meren in de Riftvalley weer naar het noorden. Hier verblijven grote aantallen watervogels; van flamingo’s en pelikanen tot allerlei steltlopers, waaronder ook onze noordelijke soorten, die al in hun overwinteringsgebieden zijn gearriveerd. Tijdens deze reis zullen we toch al  veel bekenden tegenkomen. De Fitissen en Tjiftjaffen zingen soms ook in het Afrikaanse landschap. Slobeenden, Pijlstaarten, Kleine Strandlopers, Grutto’s en Kemphanen, ze zijn er allemaal Ook interessante soorten tapuiten, zoals Oostelijke Blonde, Izabel en Bonte. De Spotted Creeper, een soort grote boomkruiper, wordt vrijwel altijd wel gezien in de bomen rond het Awassa-meer, zoals ook verschillende soorten ijsvogels en Double-toothed Barbet. Een dag vogelen langs de zuid kust van het Langano-meer wordt de soortenrijkste dag; meest rond 150. We besluiten de reis bij Addis op de Solulta-hoogvlakte met zijn grootse uitzichten en of naar keuze museumbezoek in de stad zelf. 

Rüppell's robin Chat
Saddle-billed Stork
Black-winged Lovebird


Home | TopReisprogramma


Stichting Vogelreizen heeft geen winstoogmerk. Wij steunen financieel diverse natuur- en vogelbeschermingsdoelen in binnen- en buitenland. Bestuursleden en reisleiders zijn onbezoldigde, enthousiaste en deskundige natuur- en vogelliefhebbers.